Főoldal » Menüben nem szereplők » Az önkielégítés szerepe a pszichoszexuális fejlődésben.

Önkielégítés szerepe a pszichoszexuális fejlődésben.

Fontos pozitív szerepe van a megfelelően végzett önkielégítésnek a pszichoszexuális fejlődésben

 

 

 

A fiúknak a magömlés kontrollját/késleltetését kell megtanulniuk, a lányoknak magát az orgazmus képességét, tehát hogy el tudjanak jutni az orgazmusig önkielégítéssel, majd párkapcsolataikban is.
A maszturbáció a nemi szervek kézzel történõ ingerlését jelenti, ha a nõ vagy férfi önmagának okoz kézzel szexuális izgalmat vagy kielégülést. Az önkielégítés fogalma annyival tágabb, hogy ezt is önmagának végzi az ember, de használhat a kezén kívül segédeszközt: párnát, paplant, plüss játékállatot, vízsugarat, vibrátorokat, gésa golyókat, vagy csak összehúzza combizmait, ringatózik, stb. hogy csak a leggyakoriabbakat említsem

A fiúknál és a lányoknál lényegesen eltérõ funkciója van az önkielégítésnek a pszichoszexuális fejlõdésben. A fiúknak nem kell "tanulniuk" az orgazmus élményét. 12-14 éves korban az elsõ spontán (éjszakai) magömléssel (pollúcióval) átélik az orgazmus élményét is. Esetenként már korábban magömlés nélküli önkielégítéssel is lehet orgazmusuk.

  

A lányoknál ehhez hasonló jelenség nincs. A serdüléssel a menstruáció megjelenése jár együtt, mely tényleg nem jár szexuális kielégüléssel. A lányoknak tehát meg kell tanulniuk az orgazmust elérni! Ez tapasztalatok és gyakorlat kérdése. Valamint lelki beállítódás, gátlás, bûntudat is gátolhatja ezt.

Láttam olyan méhen belüli felvételeket, melyen határozottan látható, hogy a fiú magzat a nemi szervét fogja. Ez persze véletlen is lehet, nem kell túlzott következtetéseket levonni. Az biztos, hogy másfél - két éves kortól elõfordul a genitális öningerlés. A kislányok, kisfiúk néha szinte beleizzadnak ebbe a tevékenységbe. Óvódás kortól már elég értelmesek ahhoz, hogy megmagyarázzuk, hogy ezt mások elõtt, vagy az oviban ne tegyék. Lehet, este az ágyukban, ha egyedül vannak. Illetve megpróbálhatjuk elterelni errõl a figyelmüket, és más tevékenységgel lekötni õket. Csak akkor problémás az önki, ha ez kerül a gyerek tevékenységének központjába, ha más tevékenységek rovására megy, azaz "kényszeresen" végzi a gyerek.

Az óvódás kor végén, kisiskolás korban a kisfiúk, kislányok is felfedezik, tapasztalják külsõ nemi szerveik érzékenységét izgatásra. Ez lehet az elsõ önkielégítéses, pontosabban öningerlési életszakasz. A kisfiúk a pénisz, a kislányok a csikló érzékenységét tapasztalják meg. Ebben a korban még ritkábban a hüvelybejárat környékét. Elõfordul esetenként, hogy akár az  orgazmus eléréséig is eljutnak. 

Serdülõkorban a fiúk nagy része ráérez, hogy önkielégítéssel megelõzhetõ a spontán éjszakai magömlés. Vagy egyébként is jobb? Ebben a 13-16 éves idõszakban általánossá válik a rendszeres önkielégítés a fiúknál.  A lányok a csikló izgatásával , a hüvelybejárat ingerlésével izgalmi állapotba jutnak, benedvesednek. Ezzel az érzéssel meg kell barátkozniuk.

Mit tehet a szülő?  Ha tapasztalja a jelenséget, vagy a nyomokat? Mindenképpen tapintatosnak, elfogadónak kell lenniük. A legjobb az lenne, ha minden serdülõ fiúnak a szülei (apja vagy az anyja) elmondaná, hogy ez természetes dolog. Két dologra kellene felhívni a serdülõ fiúk figyelmét az önkielégítéssel kapcsolatban:
1.Ne kapkodják el! Ne siessenek, ne legyen bûntudatuk! A merevedéstõl legalább 6-9 percre húzzák ki a magömlésig. Nem a gyors magömlés a cél !
2.Normális, hetero fantáziákat vagy normál pornó anyagot használjanak stimulánsként.
Ez utóbbi lányoknál is fontos. Ugyanis, ha perverz, parafil helyzetekhez, tárgyakhoz kötõdik a szex fantázia, ez befolyásolhatja károsan a szexuális irányultságot. Rögzítõ hatása lehet. Ezért nem kellene a fiatalokat elzárni az egészséges pornótól!!!  Az interneten se a perverz, állatias, szado-mazo, és pisi-kaki, pedofil, gerontofil, fetisiszta,  stb. perverz (parafil)  oldalakat keressék és találják meg.

Ez a két fő kritériuma van fiúknál/férfiaknál a "progresszív" = fejlesztő önkielégítésnek.
A lányoknál az önki funkciója más. A csiklóorgazmust és a hüvelyi orgazmust is tanulni kell. Az öningerlés, önkielégítés, pettingtapasztalatok, az elõjátékok, majd közösülések sorozata mind fejleszti a nõk szexuális érzékenységét és orgazmuskészségét. Ezek nélkül nem megy. Nem egy kapásból készen lévõ adottság  a nõk orgazmus képessége!

Vita szakmai körökön belül is, hogy mennyire kellene egyetérteni, vagy ösztönözni a lányok önkielégítését (csiklóingerlés). Szerintem elõnyben vannak a párkapcsolati szex terén azok a lányok, akik már valamilyen módon (önki, petting) eljutottak az orgazmusig. Több gond merül fel azoknál a fiatalasszonyoknál, akiknek az életébõl ez kimaradt bûntudat, neveltetés, tapasztalatlanság miatt.
Egybõl hozzátenném, hogy ahogy lehet, az ifjú hölgyek önkielégítésnél izgassák a hüvelybejáratot és a hüvely külsõ harmadát is. Amennyiben a szûzhártya rugalmassága megengedi, ujjal a hüvely alsó harmadát is ingerelhetik. Kereshetik a G -pontot. Nem szûz hölgyeknél a végigvitelét is javaslom.

Végül a párkapcsolatban élõ hölgyeknek és uraknak a figyelmébe ajánlanám azokat az európai kutatásokat, melyek szerint a párkapcsolatban élõ férfiak 63 %-a , a nõk 31 %-a végez rendszeresen hetente/kéthetente (esetleg többször is)  önkielégítést. És ez a pszichológusok vizsgálata szerint nem megy a párkapcsolati szex rovására. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy másféle kielégülést nyújt, úgy mint pl. az erotikus álmok. Ezt el kell fogadni. Ez nem a kapcsolat kihûlésének a jelzõje!

 

 

Kedves Molnár Tamás!

Lányom, Eszti 14 éves, és már két éve megjött a havi vérzése. Múlt héten úgy alakultak az otthoni körülmények, hogy kettesben intim dolgokról el tudtunk beszélgetni. Ennek azért voltak megalapozó elõzményei. Ráadásul most bátyja és apja nem volt otthon.

A menzesze teljesen rendszeres, de az elején görccsel jár, és ilyenkor feszült Eszti. De ezt természetesnek vesszük. Tampont és betétet használ ebben az idõszakban. A menzesz elmúltával vékony mûanyag tubust használ önkielégítésre, amit félig felnyom a hüvelyébe. Elmondta, hogy közben másik kezével a csiklóját dörzsöli. Ahogy elmesélte, szerintem eljut az orgazmusig is, ezzel a komplex ingerléssel. Nem túl korai ez? Barátja még nincs, ez biztos, mert teljesen õszinte velem. Tisztelettel várom válaszát:
Éva

Kedves Éva!

Lányának, Esztinek ezek a szexuális megnyilvánulásai teljesen természetesek, és korának megfelelõek. Feltehetõen fia is túljutott vagy éppen túlmegy hasonló korszakon. Minden elismerésem azért, hogy ilyen õszinte, támogató légkörû kapcsolatot alakított ki 14 éves lányával. Tudom, hogy ennek elõzménye sok-sok intim beszélgetés, közeli kapcsolat lehetett. Ezt meg kellene osztania az olvasókkal, hogy ezt milyen módon sikerült serdülõ lányával kialakítania. Esztinek ez a jó szexuális reagálása az öningerlés komplex módjára csak jó elõjelzést jelent, hogy majdani párjával kielégítõ lesz a szexuális élete. Ne felejtsük el: A nõi szexuális reagáló készség tanult folyamat (nem úgy, mint a fiúknál, akiknél spontán is bekövetkezik).

A vékony műanyag tubus, amit kissé bedug szűz hüvelyébe, azt jelzi, hogy hüvelyi érzékenysége is van lányának. Ezt is pozitívan kell értékelnünk. A csikló érzékenysége a legtöbb lánynál általános, nélkülözhetetlen a szexuális izgalom fokozásánál, akár önkielégítésrõl, vagy akár pettingrõl legyen szó. 

 

 

 

 

 

 

Molnár Tamás szexuálpszichológus - Logó        SZEXA®